Förkylning hos nyfödda bebisar

Förkylningssymptom hos små bebisar är ofarligt men kan ofta vara störande för bebis och förälder. Men varje år när vinter och kyla kommer så kommer även olika virus att tränga sig på.  I det här blogginlägget ska vi titta på vad du som förälder bör tänka på när din nyfödda är förkyld och vilka tips som kan funka för att underlätta.

1. Håll ett nära öga på symtomen

För att kunna ge din nyfödda bästa möjliga vård är det viktigt att du förstår och identifierar förkylningssymptomen. Vanliga tecken på att en nyfödd är förkyld inkluderar hosta, nästäppa, feber, nedsatt aptit, dåligt humör och allmän trivsel. Om du märker dessa symptom bör du omedelbart rådgöra med din barnläkare för råd om vad du ska göra.

2. Amma eller mata ofta

Amning är en av de bästa sätten att stärka din nyföddas immunförsvar och ge dem de nödvändiga näringsämnena för att bekämpa förkylningen. Om du ger flaskmatning, se till att du följer ditt barns aptit och erbjuder mindre, mer frekventa måltider. Detta hjälper till att hålla dem välhydrerade och ger dem energi att bekämpa sjukdomen.

3. Håll luften fuktig

Förkylningar kan förvärras av torr luft. Att använda en luftfuktare i ditt barns sovrum kan hjälpa till att lindra deras andningsbesvär och minska nästäppa. Se dock till att rengöra luftfuktaren regelbundet för att undvika tillväxt av mögel eller bakterier.

4. Använd en nässug

En nässug är ett användbart verktyg för att ta bort överflödig slem från din nyföddas näsa. Var försiktig och använd en mjuk nässug för att undvika att skada den känsliga nässlemhinnan. Att göra detta innan du matar eller lägger din baby att sova kan göra det lättare för dem att andas.

Denna nässug fungerar utmärkt. 

5. Håll din bebis isolerad

Under förkylningssäsongen är det en bra idé att undvika att ta med din nyfödda till trånga och smutsiga platser. För mycket exponering för andra sjuka människor ökar risken för smitta. Be också gäster och släktingar att vara extra försiktiga om de har förkylningssymptom och vill träffa din baby.

6. Tvätta händerna noggrant

Föräldrar och alla som hanterar din nyfödda bör tvätta sina händer noggrant och ofta för att förhindra överföring av virus. Använd tvål och vatten i minst 20 sekunder och undvik att röra vid ditt ansikte, speciellt ögon, näsa och mun.

7. Kontakta din barnläkare

Om ditt barns tillstånd försämras eller om du är osäker på hur du ska hantera deras förkylning, tveka inte att kontakta din barnläkare. De kan ge dig råd om mediciner som är säkra för nyfödda och andra åtgärder som kan vara nödvändiga.

 

Kom också ihåg att förkylningar vanligtvis är självbegränsande och går över med tid. Ta hand om dig själv också, för en frisk och välmående förälder är den bästa förutsättningen för att ge din nyfödda den vård de behöver.

Här kan du läsa om tips för nyfödda bebisar

Tillbaka till blogg