Gravid vecka 1 - 4

Graviditetens första 4 veckor

Under de första fyra veckorna av graviditeten händer några otroliga saker i kvinnans kropp:

Vecka 1: Detta är när själva befruktningen sker. Sperman möter ägget och skapar en liten cell som kallas zygot.

Vecka 2: Zygoten börjar sin resa ner genom äggledaren mot livmodern. Den börjar dela sig i fler små små celler.

Vecka 3: Zygoten når livmodern och fäster sig i slemhinnan. Det är som att hitta en mysig plats att slå sig till ro på för att fortsätta sin utveckling.

Vecka 4: Zygoten fortsätter att växa och börjar utvecklas till en embryon. Det är fortfarande litet, men dess celler förökar sig snabbt. Vid denna vecka brukar kvinnan kunna lista ut att något är på gång då menstruationen vanligtvis är försenad. 

Som kvinna kan man under vecka 4 börja få symptom av både fysiska och emotionella förändringar när kroppen anpassar sig till graviditeten. Här är några vanliga känslor som kan upplevas:

Spänning: Upptäckten av graviditeten kan ge en våg av glädje och spänning när man inser att man bär på ett nytt liv inom sig och att man ska få bli föräldrar. 

Trötthet: Ökade nivåer av progesteron kan leda till känslor av trötthet och utmattning, vilket gör att man behöver mer vila än vanligt.

Ömhet i brösten: Hormonella förändringar kan leda till ömhet eller känslighet i brösten när kroppen förbereder sig för amning.

Illamående: Vissa kvinnor kan börja uppleva illamående och kräkningar på morgonen. Se till att ha något ätbart vid sängen innan det är dags att gå upp. Det är viktigt att komma ihåg att inte alla kvinnor upplever detta symtom men väldigt många. 

Förstärkta känslor: Hormonella svängningar kan leda till humörsvängningar, vilket gör att kvinnan känner sig mer emotionell än vanligt. Man kan både skratta eller gråta lättare än vanligt.

Kissnödig ofta: Den växande embryot kan sätta tryck på blåsan, vilket leder till fler toalettbesök många gånger under dagen. 

Uppblåsthet och milda krampkänslor: Vissa kvinnor kan uppleva uppsvälldhet  och milda krampkänslor liknande menstruationskramp när livmodern börjar expandera. Det är alltså fullt normalt att känns en liknande mensvärk i början av graviditeten. 

 

 

Tillbaka till blogg